Detaylar
Erkek memesi de aslında kadınlardaki gibi meme ve yağ dokusundan oluşmaktadır. Ancak erkeklerde salgılanan hormonların kadınlardakinden farklı olması nedeniyle meme dokusu gelişmez ve normal görünümlü erkek memesi oluşur. Fakat bazı durumlarda erkeklerde kadın tipi meme büyümesi görülebiliyor. İşte bu duruma “jinekomasti” diyoruz.
Aslında ergenlik boyunca pek çok erkeğin memesi hormonal değişimlere bağlı olarak normalden fazla büyüyüp jinekomastik bir görünüm almaktadır. Ancak bunların yaklaşık %90’ı 20-22 yaşından sonra kendiliğinden küçülüp normal boyutlarına ulaşmaktadırlar.
Jinekomasti sıklıkla idiopatik olarak ortaya çıkar. Yani altta yatan herhangi bilinen bir neden yoktur. Fakat bazen karaciğer hastalıkları, testis tümörleri, çeşitli ilaç ve kas yapıcı hormonların kullanılması, obezite gibi nedenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir.
Hastaların doktora başvuru şikayeti tamamen görüntüden duyulan rahatsızlıktır. Her tür sosyokültürel seviyeden erkekte aynı psikolojik rahatsızlığı yaratan bu hastalığın tek gerçekçi tedavisi de cerrahidir.
Cerrahi olarak iki seçenek vardır bunlardan biri “liposuction”, diğeri ise açık cerrahi tekniktir. Hangi tekniğin hangi hastada iyi sonuç vereceği tamamen meme yapısının içeriğine ve plastik cerrahın tecrübesine bağlıdır.
Ameliyattan 2-3 gün sonra hasta işine dönebilmektedir. 4 hafta boyunca göğsüne baskı yapacak bir korse kullanması gerekmektedir.
Diğer Detaylar
- 10 Eyl 2016
- Estetik Ameliyatlar
- Dr. Tugay Seküçoğlu